Savustuspuut

Yleisesti savustukseen sopivia puulaatuja ovat lehtipuut sekä hedelmiä tuottavat puut, esimerkiksi omenapuu tai kirsikkapuu. Helpon saatavuutensa vuoksi Suomessa yleisin savustukseen käytetty puulaji on leppä. Leppää voi luonnehtia hyväksi yleissavustuspuuksi, se sopii käytettäväksi lähes minkä tahansa lihan kanssa. Suomessa on hyvin saatavilla myös koivua ja se soveltuu myös savustukseen, vaikka onkin harvemmin käytetty. Erityisesti koivusta tulee muistaa poistaa kuoret, koska ne tuottavat palaessaan tervaa. Myös muista savustuspuulaaduista kuin koivusta kannattaa poistaa kuoret (saattaa tuottaa kitkerää makua). Koivun makua voisi luonnehtia leppään verrattuna hieman terävämmäksi ja karkeammaksi. Koivu soveltuu parhaiten käytettäväksi porsaanlihan ja siipikarjan kanssa.

Savustukseen kelpaamattomia puita ovat havupuut. Niiden tuottamassa savussa on ruokaan kelpaamattomia ainesosia. Myös kemiallisesti käsitellyt tai maalatut puut eivät luonnollisestikkaan sovi savustukseen. Terve maalaisjärki auttaa tässäkin asiassa pitkälle.

Alla olevien linkkien takaa löytyy tietoa savustukseen sopivista puulajeista sekä niiden ominaisuuksista.

http://www.deejayssmokepit.net/Downloads_files/SmokingFlavorChart.pdf

http://www.texasbbqforum.com/viewtopic.php?f=2&t=1346

Mainokset

5 vastausta artikkeliin: Savustuspuut

 1. mikko sanoo:

  Miten savustuksessa toimit savun lisäämisen kanssa? Miten usein kannattaa esim. lastuja lisätä savustuksen aikana? Itse olen aloittelemassa tuota savustusuraani ja tuota olen mietiskellyt 🙂

  • R2D2 sanoo:

   Terve

   Kysymyksesi on tärkeä ja olennainen. Vastaus on yksinkertainen: lisään aina kun savu näyttää loppuvan.
   Itse käytän savun tuottamisessa kokonaisia kuorettomia leppäklapeja (koivua myös välillä), joten en ole aivan varma miten tuon savustuspurun kanssa tulisi menetellä. Kuitenkin pääsääntö on, että ensimmäiset 2-4 h ovat olennaisimpia, sillä sen aikana savuaromia imeytyy eniten lihaan. Tämän jälkeen savun tuottamisella on enää vähäisempi merkitys. Joskus kun olen laiskalla tuulella, savustan ensin tuon 4 tuntia, jonka jälkeen käärin lihan folioon ja laitan uuniin.

 2. Nimetön sanoo:

  Juuri näin tuota mietinkin. Itse hommasin tuommoisen kaasulla toimivan pömpelin ja siihen olen lastuja ladannut pesään. Tuota lastujen kostuttamista mietin, onko sillä oikeasti merkitystä?

 3. Perttu Jordberg sanoo:

  Kuulin juuri väitteen ettei puulajilla ole mitään merkitystä loppu-tuotteeseen….. Kyseessä saaristolais-mallinen pönttö. Ei meinaa naurusta tulla loppua 😁

  • R2D2 sanoo:

   Varmaan aika makuasioita, mutta ainakin havupuut ovat myrkkyä. Jos vertaa koivua ja leppää, niin oman kokemukseni mukaan koivusta tuleva savu on paljon voimakkaampi ja ehkä jopa hieman kitkerä leppään verrattuna.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s