Sikaa ja nautaa vartaassa

Viikonloppuna paistoin lihaa vartaassa pitkän tauon jälkeen puutarhajuhlien merkeissä. Lähtöaineina oli kaksi kokonaista sian kylkeä a 5 kg/kpl ja 4 kg naudan etuselkää.

WP_20150522_001WP_20150522_004WP_20150522_005WP_20150522_006

 

Kyljistä oli leikattu rimpsut pois käärimisen helpottamiseksi. Rimpsut aseteltiin rullien sisälle muiden täytteiden kanssa. Täytteenä oli sipulia, valkosipulia, omenaa ja cola bbq-kastiketta (nelinkertainen annos).

WP_20150522_009

Pötköt rullattuna. Lihan tunkeminen käsin paistiverkon sisälle vaati lievää väkivaltaa kuten taistelutantereena toimineesta pöydästä saattaa olla havaittavissa. Ilman kehittyneempiä apuvälineita tämä operaatio vaatii kahdet käsiparit.

WP_20150523_001WP_20150523_003 WP_20150523_004

 

Tunnelmakuvaa grillistä. Rullat laitettiin klo 6 aamulla uuniin esipaistumaan 12o asteeseen, rullat otettiin pois uunista klo 9 ja laitettiin vartaaseen. Vartaaseen pujottaminen ei onnistunut täysin ilman kompurointia ja kyseiseen työvaiheeseen kuluikin kokonainen tunti. Syynä oli se, että paistiverkko ei vetänyt rullia riittävän tiukaksi paketiksi ja rullat pääsivät ”hölskymään” vartaassa. Tämä ongelma ratkaistiin kietomalla rullat teräslangalla tiiviimmäksi. Aluksi yritin narulla samaa temppua, joka oli täysin toivotonta.

WP_20150523_010 WP_20150523_009

WP_20150523_028 WP_20150523_016

 

Valmista lihaa. Lihan sisälämpötila oli lopetettaessa 85 astetta. Vartaassa rullat saivat pyöriä klo 10-19, eli 9 h. Lihan kokonaispaistoaika oli 12 h kun otetaan huomioon myös esikypsennys uunissa. Sisältä valunut sokeripitoinen kastike pääsi hieman palamaan pintaan, mutta tämä ei haitannut laisinkaan makua. Liha oli äärimmäisen mureaa ja mehukasta, myös nahka oli rapeutunut.

Suosittelen kokeilemaan lihan valmistamista vartaassa, koska tällä valmistusmenetelmällä lopputulos on takuulla mehukkain mahdollinen. Pyörimisliikkeestä johtuen lihan sisältä valuvat nesteet jäävät kostuttamaan lihan pintaa ja tämä auttaa lihaa pysymään mehevänä.

This entry was posted in Nauta, Sika. Bookmark the permalink.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s