Hunajaviini (kova sima)

Olen julistanut asuntoni alkoholiverovapaaksi vyöhykkeeksi.

Tänään sedän keittokomerossa valmistetaan hunajaviiniä, eli kovaa simaa.

Tässä kohtaa epäilevä saattaisi kysyä: ”Miksi joulukuussa simaa?”
Vastaus: teknillistieteellisten henkilöiden vappuvalmistelut on syytä suorittaa ajoissa kiireen välttämiseksi.

WP_20141218_001_pien

Lähtöaineet:

  • Vesi 25 l
  • Hunaja 2 kg
  • Fariinisokeri 2 kg
  • Viinikäymisainepakkaus
  • Sitruuna 3 kpl
  • Vaniliinisokeri 80 g
  • Inkivääri (kuorittu) 100 g
  • Rusina 250 g
  • Tee (musta) 23 ps
  • Neilikka, kuivattu 8 g
  • Kanelitanko 3 kpl

WP_20141218_002_pien

Vesi kuumennettiin kattilassa johon liuotettiin hunaja, sokeri ja vaniliinisokeri.

WP_20141218_003_pien

Sitruunat ja inkivääri pilkottiin.

WP_20141218_004_pien

Ainekset laitettiin siiviläpussiin. Teepusseista poistettiin pahviset merkit. Kanelitangot jätin vapaiksi, koska niiden poistaminen nesteestä lappoamisen yhteydessä ei tuota vaikeuksia.

WP_20141218_005WP_20141218_006

Hiivat ja vesi lisättynä pönttöön. Seuraavaksi vuorossa muutaman viikon odottelu.

Lopuksi todettakoon, että käymisastia ja välineet pestiin huolellisesti ja desinfioitiin villikäymisen välttämiseksi. Tämä ei tietenkään aina takaa onnistunutta lopputulosta, onhan kyseessä kuitenkin kotiviini. Mausteita ja raaka-aineita laitettiin käsituntumalla, joten maku selviää myöhempänä ajankohtana. Muuten valmistusprosessissa noudatettiin viinikäymispakkauksen ohjeistusta eikä käytetty lapsityövoimaa.

Päivitys 1

WP_20150219_001 WP_20150219_002

Sima on nyt pullotettu ja jälkikäymissokeria lisätty 1 tl/5dl.

Huomioita maistelusta:

  • vanilja ei maistu lainkaan
  • hunajan maku on todella mieto, halvemmaksi tulee käyttää pelkkää fariinisokeria
  • sitruunaa liian vähän
  • neilikka ja inkivääri maistuvat vahvasti
  • kaneli ok

Sima on loppuun käyttämisen jälkeen täysin sokeritonta, hiilihappoa ei ole ehtinyt syntyä eikä sima ole vielä kypsynyt riittävästi, joten maku on tässä vaiheessa hyvin mitäänsanomaton. Ehkä seuraavassa päivityksessä olen viisaampi. Joka tapauksessa, simaa piti tietenkin heti pullotuksen jälkeen koeajaa sivistyneen viininmaisteluraadin toimesta tehokkuuden toteamiseksi. Sima todettiin tehokkaaksi. Hyväksi juomasekoitukseksi havaittiin 50-50 suhteella simaa ja Pommaccia.

Päivitys 2

Sima on nyt jälkikäynyt ja hiilihappoa on muodostunut pulloihin. Havaitsin, että 1 tl per 0,5 l on liian vähän jälkikäyntisokeria (liian vähän hiilihappoa). Määrä kannattaa kaksinkertaistaa.

This entry was posted in Juomat. Bookmark the permalink.

Yksi vastaus artikkeliin: Hunajaviini (kova sima)

  1. Paluuviite: Alkoholiverovapaa omenasiideri | Savustus

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s