Savustettua ja hedelmäglaseerattua sian potkaa

Piipahdin vilkaisemassa blogin kävijätilastoja ja hämmästyin. Eilen oli tullut jyrkkä piikki ja  uusi ennätys sivujen näyttökerroissa, 122 näyttöä. Olen tyytyväinen, sillä se vihjaa että joku muukin on päättänyt savustaa jouluna LIHAA.

Juuri nyt kun kirjoitan tätä, savustimessa on muhimassa viisi kilogrammaa porsaan potkaa. Potkaa muhitettiin ennen savustusta rommiliemessä kaksi vuorokautta. Savustuksen loppuvaiheessa lihaa sivellään antaumuksella hedelmäglaseerauksella.

WP_20131220_007

Otetaan ensin lämmittelyksi tiernapoikia, jotta päästään kunnolliseen joulutunnelmaan!

WP_20131221_002 WP_20131221_003

Ensin valmisteltiin liemi:

  • tumma rommi 3,5 dl
  • fariinisokeri 225 g
  • merisuola 225 g
  • vesi 3 litraa
  • jauhettua maustepippuria 2-3 rkl

WP_20131221_004 WP_20131221_005

Potkiin viilleltiin salmiakkikuvioita ja ne laitettiin maustumaan liemeen kahdeksi vuorokaudeksi jääkaappiin.

WP_20131223_004

Lihat otettiin neljä tuntia ennen paistamista huoneenlämpöön. Viiltoihin laitettiin pystyyn mausteneilikoita. Kahdesta potkasta otettiin päältä nahat pois, jotta näkisin kuinka nahka vaikuttaa lihan makuun/mehukkuuteen.

WP_20131223_002 WP_20131223_005 WP_20131223_007

Hedelmäinen glaseerauskastike:

  • itse puristettua appelsiinimehua 4 dl
  • ananasmehua 4 dl
  • tuore salvia silputtuna 2 rkl

Aineksia keitettiin kattilassa kunnes seos muuttui siirappimaiseksi. Lopuksi lisättiin salvia ja annettiin jäähtyä.

WP_20131223_011WP_20131223_012

Savustusäijän savustusilma ei ole kovin ihmisystävällinen. Leppäklapeista kirvestettiin kuorta pois.

WP_20131223_013

WP_20131223_020 WP_20131223_016

 

 

Kuvia lähes valmiista potkista. Sudilla levitettiin hedelmäglaseerausta.

WP_20131223_026 WP_20131223_024

 

Kastikkeen valmistusta. Kastikkeeseen tuli 5 rkl hunajaa ja 5 rkl kokojyväsinappia. Sopivan helppoa!

WP_20131223_021 WP_20131223_022 WP_20131223_028 WP_20131223_029 WP_20131224_011

 

Lihan sisälämpötila oli pois otettaessa 82 astetta. Liha oli hyvää, tosin itse pidän enemmän savustetusta lavasta tai kasslerista.

This entry was posted in Kastikkeet, Sika. Bookmark the permalink.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s