Savussa paistettua paahtopaistia ja viherpippurikastike

Pienen savustustauon jälkeen vuorossa oli hieman nopeammin valmistuvaa sapuskaa eli savussa paistettua naudan paahtopaistia. Savussa paistaminen ja savustus eroavat toisistaan lämpötilan suhteen. Savustuksessa lämpötila-alue on 100-150 celsiusta, kun taas savussa paistamisessa lämpötila-alue on 150-230 celsiusta. Näin pienenä tiistai-illan hifistelynä.

WP_20130609_002

Esivalmistelua. Hieroin paistin öljyllä, jonka jälkeen painelin pintaan merisuolaa ja mustapippuria. Lopuksi paisti sidottiin kalastajanlangalla tasapaksuksi paketiksi.

WP_20130609_006 WP_20130609_005

Lämpötila pyöri paistamisen aikana 150 ja reilun 200 asteen välillä.

WP_20130609_003WP_20130609_014 WP_20130609_013

Vasemmalla juuri savustuspönttöön laitettu paisti ja kaksi oikeanpuoleista kuvaa valmiista tuotoksesta. Otin paistin pois savustimesta sisälämpötilan noustua 57 asteeseen, joka vastaa mediumia. Savustus otti aikaa noin tunnin. Paistin annettiin vetäytyä folioon käärittynä 15-30 minuuttia ennen tarjoilua.

WP_20130609_008

Tunnelmakuvaa tulipesästä, tosin prosessin loppupuolelta! Paiston alkupuolella laitoin hiilien sekaan pienen leppäpalikan antamaan savun aromia. Halusin välttää liian vahvaa savun makua, joten en lisännyt leppää enää myöhemmin.

WP_20130609_007WP_20130609_017

Viherpippurikastike valmistettiin paistin kypsymisen aikana. Kastike sisälsi seuraavat ainesosat:

  • Brandya 2,4 dl
  • Viherpippuria kourallinen
  • Kuohukermaa 2 dl
  • Lihalientä 4 dl
  • Suolatonta voita 100 g
  • Mustapippuria
  • Suolaa
  • Tuoretta persiljaa silputtuna 2 rkl

Brandya ja viherpippureita keitetään kattilassa kokoon n. 10 minuuttia. Tämän jälkeen lisätään kuohukerma ja keitetään jälleen 10-15 minuuttia kokoon. Seuraavaksi lisätään lihaliemi ja keitetään hetki. Annetaan seoksen kiehua hiljalleen ja lisätään vähitellen voi pieninä kuutioina. Lopuksi kastike maustetaan suolalla ja mustapippurilla, sekä lisätään persilja.

WP_20130609_015

Loppukuvaa viipaloidusta lihasta. Valmistusprosessi onnistui hyvin, mutta Rainbowin vakuumipakattu paahtopaisti oli hienoinen pettymys. Paahtopaisti sisälsi paljon sidekudosta joten syömisen aiheuttamat henkiset ja fyysiset tuntemukset tuottivat ajoittaisia negatiivisia ajatuksia. Syyllinen tähän vajaa-asteiseen katastrofiin löytyy näppäimistön takaa, pihinä miehenä en voinut maksaa lihatiskistä viittä euroa suurempaa kilohintaa. Kastike oli hyvä ja kuten arvata saattaa, erittäin täyteläinen (voi ja kuohukerma saattavat olla osasyyllisiä asiaan kokin yliluonnollisten ruuanlaittotaitojen lisäksi).

WP_20130609_016

Ja eikä tässä vielä kaikki! Jokeri -annoksena thaimaustettuja katkaravun pyrstöjä. Jos mahdollista, niin kannattaa käyttää kypsentämättömiä ravun pyrsyöjä. Itse jouduin tyytymään esikypsennettyihin versioihin pakastealtaasta. Katkaravut hierottiin öljyllä, suolalla ja valkopippurilla jonka jälkeen ne käytettiin nopeasti kuumassa grillissä. Tämän jälkeen katkaravut pyöriteltiin seuraavanlaisessa kastikkeessa:

  • 5 rkl thaikalakastike
  • 6 rkl tuoreen limetin mehua
  • Yksi tuore pilkottu punainen chili
  • 2-3 tl sokeria

Lopuksi lisättiin silputtuna tuoretta korianteria, minttua ja basilikaa (1 rkl kutakin yrttiä).

Tämän päivän reseptit ovat peräisin Suuresta grillauskirjasta, jota suosittelen kaikille intohimoisille grillimestareille.
http://hintaseuranta.fi/tuote/suuri-grillauskirja-reseptit-tekniikat-valineet-chris-schlesinger-john-willoughby-kirja/364786

Loppu.

This entry was posted in Kastikkeet, Nauta. Bookmark the permalink.

Yksi vastaus artikkeliin: Savussa paistettua paahtopaistia ja viherpippurikastike

  1. Paluuviite: Grillikausi alkaa - Sivu 37

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s