Siikan + hampparipihvien savustus

Tänään oli vuorossa siikan savustusta. En ole ennen savustanut siikaa, joten tätä voi luonnehtia pieneksi harjoituskierrokseksi.

WP_20130519_002

Siika käsiteltynä. Laitoin sitruunapippuria, karkeaa merisuolaa ja yrttisuolaa mahaonteloon ja selkäevän viereen tehtyyn pieneen viiltoon. Annoin olla pari tuntia maustumassa jääkaapissa ennen savustusta.

WP_20130519_003

WP_20130519_010WP_20130519_011

Yleiskuva savustuslaitteesta. Savun tuottamiseen käytin tällä kertaa omenapuupellettejä.

WP_20130519_012 WP_20130519_014

Sapuskat aseteltuna vehkeeseen. Savustin lihoja n. 40 minuuttia 100 asteessa. Lämmönlähteenä käytin hiilibrikettejä. Olen havainnut lämpötilanhallinnan olevan helpointa niitä käyttäessä. Olen kokeillut myös polttaa pelkkää puuta pesässä, mutta ne aiheuttavat heittelevän lämpötilan, sekä liekit saattavat nousta tulipesästä savustustilan puolelle ja polttaa lihojen pinnan (pahimmillaan isoja lihanpaloja savustaessa myös kuivattaa lihan). Hiilien kanssa käytettynä marketeissa myytävät savustuslastut toimivat myös kohtuullisesti, kunhan liottaa niitä muutaman tunnin vedessä ennen savustusta.

WP_20130519_015

Kuvaa valmiista lihoista. Kala jäi hieman hailakaksi, olisin halunnut ruskeamman pinnan. Syy tähän oli omenapuupellettien käyttö. Pienet pelletit eivät sovi tämän tyyppiseen savustimeen, koska ne syttyvät hiilien päällä palamaan, eivätkä tuota siitä syystä riittävästi savua. Tulipa kuitenkin kokeiltua. Parhaaseen savustustulokseen olen päässyt käyttämällä pieniä leppäklapeja, ne jäävät kytemään hiilien päälle ja tuottavat savua pitkään ja tasaisesti.

WP_20130519_016 WP_20130519_017

Pöytä katettuna, täytettyä paprikaa, savusiikaa, savustettuja hampurilaispihvejä, uusia perunoita ja omenaista bbq-hilloa sekä tomaattista bbq-kastiketta. Hampurilaispihvit olivat savustettuina erittäin maittavia ja mehukkaita. Kala oli myös hyvää, tosin kalassa savun maku jäi ylempänä mainituista seikoista johtuen liian laimeaksi.

Encorena heitän vielä reseptit yllä oleviin hilloihin ja kastikkeisiin. Kyseiset sörsselit sopivat kuin nyrkki silmään erilaisten savustettujen/grillattujen lihojen kanssa. Reseptit tässä muodossaan ovat vuosisatoja kestäneen tuotekehittelyn tulos ja nyt aion kavaltaa salaiset esi-isien sukureseptit tänne kaikkien kusimatojen nähtäville. Tässä tulee: (älkää kertoko mummolle)

Omenainen BBQ-hillo (iso satsi):

  • Punaisia omenoita 2 kg
  • Tomaattia 500 g
  • Tuoreita punaisia chilejä 5-10 kpl (maun mukaan)
  • Vihreitä säilykejalopenoja 1/2 purkkia
  • Punainen paprika 2 kpl (isoja)
  • Tuore valkosipuli 15 kynttä
  • Merisuolaa 1-2 rkl
  • Omenaetikka 1-2 dl
  • Hillosokeri 500-600 g
  • Tummaa soijaa 3-5 rkl
  • Mustapippuria 2 tl
  • Kanelia, kanelitankoja 1-2 kpl/kanelijauhetta 1-2 tl
  • Chipotle tabascoa 3-4 rkl (maun mukaan)
  • Hunajaa 3 rkl
  • Valkosipulijauhetta 1-2 rkl

Edellä mainitut maustemäärät ovat ohjeellisia. Käytä mausteita omien makumieltymystesi mukaan. Aloita aluksi hieman pienemmällä määrällä ja maista keittämisen loppuvaiheessa ja lisää mausteita makusi mukaan.

Toimintametodi:

  • Kuori ja perkaa omenat, poista tomaateista röntit, heitä edellämainitut tehosekoittimeen ja sekoita soseeksi. (tilkka vettä auttaa soseutuksessa)
  • Silppua valkosipulit, punaiset paprikat, chilit ja jalopenot.
  • Heitä isoon kattilaan kaikki ainekset ja sekoita. Keitä levyllä kunnes seos alkaa muuttua riittävän paksuksi ja hillomaiseksi. Tämä vaihe kestää 1-2 h.
  • Maistele loppuvaiheessa ja lisää mausteita oman makusi mukaan
  • Anna jäähtyä rauhassa huoneenlämpöiseksi.
  • Nauti sisäisesti.

Tomaattinen BBQ-kastike (iso satsi):

  • Sipuleja 5-8 kpl
  • Valkosipulinkynsiä 8 kpl
  • Tumma siirappi 3-4 dl
  • Merisuola 1-2 rkl
  • Mustapippurirouhe 1 rkl
  • Sinappia 1/2 – 3 dl (maun mukaan)
  • Paseerattu tomaatti 750-1000 g
  • Tummaa soijaa 2-4 rkl
  • Ketsuppia 2 dl
  • Chipotle tabasco 2-4 rkl (maun mukaan)
  • Valkosipulijauhe 2 rkl

Edellä mainitut maustemäärät ovat ohjeellisia. Käytä mausteita omien makumieltymystesi mukaan. Aloita aluksi hieman pienemmällä määrällä ja maista keittämisen loppuvaiheessa ja lisää mausteita makusi mukaan.

Toimintaohje:

  • Silppua sipulit ja valkosipulit.
  • Kuumenna pannussa öljyä ja lisää sipulit ja valkosipulit. Paista kunnes ovat saaneet väriä. Lisää pannulle 2-3 dl tummaa siirappia, keitä seosta hetki kasaan niin että siirappi ei ole enää vesimäistä. Kaada seos tehosekoittimeen ja soseuta.
  • Kaada soseutettu seos takaisin pannulle ja lisää loput ainesosat. Keittele seosta kasaan kunnes se on riittävän paksua.
  • Maista loppuvaiheessa ja lisää mausteita mieltymystesi mukaan.
  • Anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi.
  • Nauti.
This entry was posted in Kala/merenelävät. Bookmark the permalink.

Yksi vastaus artikkeliin: Siikan + hampparipihvien savustus

  1. Paluuviite: Omenaista bbq-hilloa 2.0 (+ ribsejä uunissa) | Savustus

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s