Kasslerin savustus 2, savustus

Ennen savustusta lihat otettiin reiluksi tunniksi jääkaapista huoneenlämpöön.

WP_20130524_002 WP_20130524_003

Savustuspuuna toimi leppä. Vetelin siitä 2-3 sentin paksuisia palikoita vannesahalla ja laitoin veteen likoamaan. Kosteat palikat eivät pala hiilien päällä niin nopeasti ja näin ollen tuottavat pidempään savua.

WP_20130524_004

Savustimessa poltin tuttuun tapaan brikettejä.

WP_20130524_007

Savustettavat lihat suihkutellaan moppauskastikkeella 45 minuutin välein. Moppauskastike pitää lihan kosteana ja mureuttaa sitä savustuksen aikana. Moppauskastikkeeseen laitoin seuraavia ainesosia:

  • Tummaa soijakastiketta 3 rkl
  • Worchesterstire-kastiketta 3 rkl
  • Rypsiöljyä 1 dl
  • Omenamehua 1 dl
  • Vettä 1 dl
  • Omenaviinietikkaa 1 dl

Sokeria en käytä moppauskastikkeessa, koska se palaa lihojen pintaan. Tai näin ainakin kuvittelen. Liekö tuolla niin tarkkaa merkitystä loppujen lopuksi, kun kuivamausteessakin käytän aina sokeria. Asiaan! Useasti moppauskastike -resepteissä on ainesosina mausteita, niitä en kuitenkaan suosittele laittamaan sinne, jos olet ajatellu levittäväsi moppauskastikkeen suihkepullolla lihojen pintaan (pullo tukkeutuu). Savustusprosessinsa matalaan kehitystasoon jättäneet pullasuti -miehet ovat asia erikseen.

WP_20130524_006 WP_20130524_009

Ja ei muutakun bönthö tulille.. Sytytyspalat ovat käteviä hiilien sytyttämisessä.

WP_20130524_008

Lihat inessä. Koko seitsemän kilon satsi mahtui juuri ja juuri.

WP_20130524_010WP_20130524_013

Yleiskuvaa savustustemppelistä. Huomaa täyskultainen kädensija pyhässä savustuslapiossani!

WP_20130524_014

Noin 4-5 tunnin savustuksen jälkeen kääräisin lihat folioon. Savun makua ei tämän ajan jälkeen juurikaan enää imeydy lihoihin, joten foliointi pitää kostetutta yllä lihoissa.

WP_20130524_019 WP_20130524_017 WP_20130524_016

Pötköt valmiina odottamassa nylkemistä pienemmiksi paloiksi. Lopputulos oli erittäin onnistunut kuten kuvista näkyy, lihat säilyivät mehukkaina ja mureus oli a-luokkaa. Lihojen kannattaa antaa vetäytyä folio-sanomalehtikäärössä 0,5-1 h ennen nauttimista.

 

WP_20130524_021WP_20130524_020

Lihat paloiteltuina, seitsemästä kilosta lihaa tulee kohtuullinen läjä syötävää. Leikkasin osan lihasta ja vedin osan. Pidän sekoituksesta poikkisyyhyn leikattua ja vedettyä lihaa. Seuraavaksi lihat laitettiin yöksi jääkaappiin, koska ne on tarkoitus nauttia seuraavan päivän iltana. Tiedetään, ei ole niin täydellistä kuin juuri savustimesta tullut liha, mutta kompromisseja on tehtävä jos ei halua savustaa juhlapukuaan.

 

 

About these ads
This entry was posted in Ruoka. Bookmark the permalink.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s